Shape LineLineLineLineLine Generated with Avocode. Line 3Line 3Line 3
Terug Nieuws
16 november

Toekomst kerkgebouwen bedreigd maar ook kansen

In de Open Haven in Oost-Souburg zijn op 15 november 2023 de kerkenvisies gepresenteerd van de gemeenten Veere, Borsele, Vlissingen en Kapelle en aan de wethouders uitgereikt. Hiermee zijn acht van de dertien Zeeuwse kerkenvisies opgeleverd. Zeeland is uniek, omdat het de enige provincie is waar alle gemeenten geld van het Rijk hebben aangevraagd om een kerkenvisie op te stellen. Eind 2023 worden nog twee kerkenvisies opgeleverd, die van Reimerswaal en Hulst. Daarmee zijn de resultaten van de onderzoeken in tien gemeenten bekend en kan een representatief beeld geschetst worden van de toekomst van de Zeeuwse kerken. De oplevering van de laatste kerkenvisies voor de gemeenten Sluis, Terneuzen en Middelburg staat voor 2024 gepland.

Positieve energie en aandacht voor kerkenopgave in Zeeland

In de kerkenvisies is per gemeente het kerkenbestand onderzocht. Er zijn gesprekken gevoerd met alle eigenaren van kerkgebouwen over het gebruik en de toekomst van hun gebouw. Zeeland is een echte kerkenprovincie: Alleen in Friesland is het aantal kerkgebouwen per inwoner hoger. Het merendeel (69 procent) wordt nog gebruikt voor kerkdiensten. Een kwart heeft een andere bestemming gekregen, bijvoorbeeld als woonhuis of winkel. Hierin verschillen de gemeenten sterk. In de gemeente Vlissingen worden nog dertien van de zeventien kerkgebouwen voor kerkdiensten gebruikt, in Veere net iets meer dan de helft. In de tien gemeenten waarvan de resultaten van de kerkenvisie bekend zijn staan in totaal zestien kerkgebouwen leeg. De leegstaande kerken hebben in veel gevallen een slechte bouwkundige staat. Dit zijn echter zeldzame uitzonderingen op de regel: 89 procent van de Zeeuwse kerken is in goede tot redelijke staat.

Toekomst onzeker

Hoe lang de kerken er zo goed voor blijven staan is nog maar de vraag. Door ontkerkelijking nemen de financiële mogelijkheden en het aantal vrijwilligers van kerkgemeenschappen af. 51 procent van de eigenaren van kerken in religieus gebruik geeft aan dat de toekomst binnen nu en vijftien jaar onzeker is. Deze onzekerheid treft vooral de RK- en PKN-kerken. Deze kerkgenootschappen zijn vaak eigenaar van de oudste kerk in een dorp of stad. Dat wil zeggen dat markante, monumentale kerkgebouwen veel sterker in het gebruik bedreigd worden dan modernere gebouwen: Maar liefst 82 procent van de kerken met de status van rijksmonument wordt bedreigd.

Ook kansen

De bedreigingen verschillen sterk per regio. Zo wordt op Tholen en in Reimerswaal minder dan één derde van de kerken in religieus gebruik bedreigd, terwijl het in de gemeenten Hulst en Vlissingen bijna alle kerken betreft. Naast bedreigingen zijn er ook kansen: Kerken hebben een belangrijke maatschappelijke en economische waarde. In gesprekstafels bediscussieerden wethouders en ambtenaren hoe de toekomstbestendigheid kan worden geborgd en welke rol gemeenten daarin kunnen spelen. Hieruit kwam de conclusie dat de positieve energie en de aandacht voor kerkgebouwen bij gemeenten vastgehouden moeten worden. Gemeenten kunnen als initiator functioneren om met de kerkeigenaren problemen aan te pakken, maar voor gezamenlijke opgaven kunnen ook Provincie Zeeland en Erfgoed Zeeland betrokken worden. Belangrijk is om hierbij zowel marktpartijen als de omwonenden te betrekken in de kerkenopgave: Een kerk heeft namelijk economische waarde als gebouw, maar kan ook van grote waarde zijn voor de hele maatschappij.

Kerkenvisies Zeeland

Erfgoed Zeeland en COUP Urban Producers begeleiden sinds 2020 de Zeeuwse gemeenten bij het opstellen van hun kerkenvisies.

Projectleider Jan van de Voorde vertelt over de uitkomsten van de kerkenvisies. 1/5
Gijs Schuurhuis van COUP Urban Producers vertelt over Fase 2, hoe nu verder? 2/5
Gesprekstafels in twee rondes met gespreksleiders Piet Bruinooge, Elza van Liere en Chris Maas. 3/5
Judith Toebast (programmaleider Toekomst Religieus Erfgoed, RCE) en Harry van der Maas (gedeputeerde voor o.a. cultureel erfgoed, Provincie Zeeland) reflecteren op de gesprekstafels. 4/5
Vlnr: wethouders Bert Tuk (Veere), Siwart Mackintosh (Kapelle), Kees Weststrate (Borsele) en Sal Cracau (Vlissingen) nemen de kerkenvisie in ontvangst van voorzitter Kees-Jan Dosker (raad van toezicht Erfgoed Zeeland). 5/5
Pijl naar links
 • Projectleider Jan van de Voorde vertelt over de uitkomsten van de kerkenvisies.

  Projectleider Jan van de Voorde vertelt over de uitkomsten van de kerkenvisies.

 • Gijs Schuurhuis van COUP Urban Producers vertelt over Fase 2, hoe nu verder?

  Gijs Schuurhuis van COUP Urban Producers vertelt over Fase 2, hoe nu verder?

 • Gesprekstafels in twee rondes met gespreksleiders Piet Bruinooge, Elza van Liere en Chris Maas.

  Gesprekstafels in twee rondes met gespreksleiders Piet Bruinooge, Elza van Liere en Chris Maas.

 • Judith Toebast (programmaleider Toekomst Religieus Erfgoed, RCE) en Harry van der Maas (gedeputeerde voor o.a. cultureel erfgoed, Provincie Zeeland) reflecteren op de gesprekstafels.

  Judith Toebast (programmaleider Toekomst Religieus Erfgoed, RCE) en Harry van der Maas (gedeputeerde voor o.a. cultureel erfgoed, Provincie Zeeland) reflecteren op de gesprekstafels.

 • Vlnr: wethouders Bert Tuk (Veere), Siwart Mackintosh (Kapelle), Kees Weststrate (Borsele) en Sal Cracau (Vlissingen) nemen de kerkenvisie in ontvangst van voorzitter Kees-Jan Dosker (raad van toezicht Erfgoed Zeeland).

  Vlnr: wethouders Bert Tuk (Veere), Siwart Mackintosh (Kapelle), Kees Weststrate (Borsele) en Sal Cracau (Vlissingen) nemen de kerkenvisie in ontvangst van voorzitter Kees-Jan Dosker (raad van toezicht Erfgoed Zeeland).

Pijl naar rechts

Delen

Kan ik je verder helpen?

Ik ben Jan van de Voorde, projectleider Kerkenvisies bij Erfgoed Zeeland. Mocht je vragen hebben, dan beantwoord ik deze graag voor je.

Jan van de Voorde, projectleider Kerkenvisies Mail Stuur me een mail Of bel me: +31 (0)6 22 37 84 88

Misschien ook interessant voor jou

Fijn dat je er bent!
Wij maken op onze website gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor analyse van deze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Bij het afspelen van video's en voor social linkbuilding naar deze website worden ook tracking cookies geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.
Wij maken op onze website gebruik van cookies. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.