Shape LineLineLineLineLine Generated with Avocode. Line 3Line 3Line 3
Terug Nieuws
10 januari

Ruim 630.000 bezoekers voor musea in Zeeland

Nog nooit kwamen er in één jaar zoveel bezoekers naar de 54 musea die Zeeland rijk is. De musea hebben maar liefst 630.683 bezoekers verwelkomd. Een succes dat de musea wel kunnen gebruiken na de magere coronajaren en de gestegen energielasten. De Zeeuwse musea weten steeds beter bezoekers te trekken en te binden. Zij voeren verbeteringen door in hun presentaties en activiteiten, zoeken potentieel publiek op via social media en laten zich ook zien op andere locaties met pop-up exposities.

Inventarisatie onder musea

Uit een recente inventarisatie van Erfgoed Zeeland blijkt dat het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk opnieuw het best bezochte museum van Zeeland is. Het kijkt terug op een bijzonder succesvol herdenkingsjaar vol activiteiten, met het hoogste aantal bezoekers ooit. Ook komt naar voren dat de musea vooral tijdens de landelijke schoolvakanties drukbezocht werden.

Zorgen over kosten en vrijwilligersbestand

Berichtgeving over een succesvol jaar qua bezoekers is mooi, maar er zijn ook zorgen. In de eerste plaats maken alle musea zich zorgen over de gestegen energiekosten. Vele zijn bezig om de energiekosten het hoofd te bieden door zonnepanelen te plaatsen of andere duurzaamheidsmaatregelen toe te passen, zoals isoleren of het vervangen van ramen. Daarnaast drukken ook de gestegen loon- en prijsstijgingen in het algemeen fors op ieders begroting. Dat ziet er niet rooskleurig uit voor de komende jaren. Daarnaast werken alle musea aan het op peil houden van hun vrijwilligersbestand. Het ene museum gaat dit beter af dan het andere. Voor sommige baart dit zorgen. Zijn er straks nog voldoende mensen om bezoekers te ontvangen en het museum open te houden? Actief vrijwilligers werven blijft hard nodig.

Tien reacties vanuit musea

“De stijging ten opzichte van 2022 is voornamelijk toe te schrijven aan het zomerweer, dat in 2023 aanmerkelijk gunstiger voor ons uitpakte dan een jaar eerder. Daarnaast droegen de kerstvakantieritten, die we sinds jaren in 2023 weer konden organiseren, ook nog enigszins bij aan de groei. Het Hemelvaartevenement scoorde in 2023 juist minder goed dan in 2022, maar de goede zomer compenseerde dat ruimschoots.”

“We kregen bezoek van een autoclub, een motorclub en een bus met Noorse trekkerliefhebbers. We zijn ook heel blij dat ons vrijwilligersbestand stabiel blijft en dat we in het voorjaar zonnepanelen hebben geplaatst om de energiekosten te verlagen.”

“Wij hebben als een van de weinige musea in Zeeland een bezoekersdaling ten opzichte van 2022. Dit is naar onze mening hoofdzakelijk toe te schrijven aan een fors lager aantal bezoekers tijdens de bijzondere (gratis) dagen. Met name tijdens onze jaarlijkse open dag en Open Monumentendag waren de weersomstandigheden zodanig (erg heet) dat een heel groot aantal mensen weg zijn gebleven.”

“Wij zijn zeer tevreden. Door verbeteringen in het museum zien wij een mooie groei.”

“De bezoekcijfers werden positief beïnvloed door twee goed bezochte tentoonstellingen. Daar staat tegenover dat het voorjaar tegenviel, waarschijnlijk door het prachtige weer. Daarnaast wijken de cijfers af van vorig jaar doordat wij in 2023 niet deelnamen aan de Dutch Design Week vanwege het extra tentoonstellingsprogramma. Wat betreft de financiële situatie maken wij ons vooral zorgen over de forse loon- en prijsstijgingen van de afgelopen jaren die doorwerken in 2024. De energielasten zijn ook een bron van zorg. Wij zijn blij te kunnen zeggen dat onze groep vrijwilligers het afgelopen jaar gegroeid is.”

“Helaas kon de Winterfair niet doorgegaan vanwege de harde wind. Anders hadden we hier zeker vierhonderd bezoekers door gehad, maar ja zo gaat het nu eenmaal.”

“Voor 2023 zag Museum Veere een duidelijk herstel in bezoekersaantallen, maar het zijn zeker nog niet de aantallen van 2018-2019. Overigens zijn de cijfers van 2019 enigszins geflatteerd door een zeer succesvolle landelijke tentoonstelling rond kunstenares Lucie van Dam. Het jaar 2023 werd gehinderd door twee perioden waarin onze locatie Stadhuis niet open was voor bezoekers. Begin 2023 was het Stadhuis drie maanden gesloten vanwege de energiecrisis en in november-december voor een eerste verduurzamingsfase door de gemeente Veere. Voor deze periode gold een aangepast tarief in de Schotse Huizen, maar het ontbreken van een locatie weerhoudt een deel van de geïnteresseerden om ook daadwerkelijk een bezoek te brengen. Daarnaast dwong de overname van het directeurschap ons om bestaande tentoonstellingen langer te laten doorlopen dan gebruikelijk.”

“Ook wij maken ons zorgen over de sterk gestegen energiekosten. Daarnaast is de behoefte aan vrijwilligers groot. Er is in de hele maatschappij veel vraag naar vrijwilligers waardoor het aanbod vaak niet voldoet. Actief vrijwilligers werven blijft hard nodig.”

“Met meer dan tweeduizend bezoekers zitten we weer in de lift na een moeizame coronatijd. We kunnen terugkijken op een goed jaar met enthousiaste bezoekers, toneelvoorstellingen, Open Monumentendag, Burendag en lezingen. Dankzij De Vlissingse Rotary, Innerwheel Walcheren en Stichting Maritieme Activiteiten de Ruyter hebben we nu ook een traplift en onlangs is het archief van scheepswerf De Schelde (in het Zeeuws Archief) benoemd tot UNESCO erfgoed!”

“We hebben in het Industrieel Museum Zeeland het afgelopen jaar ruim 30 procent meer bezoekers ontvangen ten opzichte van 2022. Dit is vooral te wijten aan de vakantieperiodes. Zowel de krokus-, mei-, zomer-, herfst- als kerstvakantie waren drukbezocht. Verder hebben we ook veel bedrijven en groepen mogen ontvangen.”

 

Foto bovenaan deze pagina: Speurtocht voor kinderen in het muZEEum in Vlissingen (foto Maritiem Muzeeum Zeeland).

Delen

Kan ik je verder helpen?

Ik ben Janneke de Wit, adviseur musea bij Erfgoed Zeeland. Mocht je vragen hebben, dan beantwoord ik deze graag voor je. Voor digitaal museumadvies kun je ook terecht op museumconsulenten.nl.

Janneke de Wit, adviseur musea Mail Stuur me een mail Of bel me: +31 (0)118 670 886 / +31 (0)6 25 72 67 37

Misschien ook interessant voor jou

Fijn dat je er bent!
Wij maken op onze website gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor analyse van deze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Bij het afspelen van video's en voor social linkbuilding naar deze website worden ook tracking cookies geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.
Wij maken op onze website gebruik van cookies. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.