Zoektocht naar Romeins Zeeland zet volgende stap: bodemscan op strand Oranjezon
Archeologische bodemscan
De bodemscan werd uitgevoerd met elektromagnetische meetinstrumenten, die over het strand gedragen worden en metingen doen tot diep onder het oppervlak. Eén hectare van het strand is systematisch en gedetailleerd onderzocht. Deze meetinstrumenten geven inzicht in de bodemopbouw van zand en klei, maar laten ook zien waar deze natuurlijke opbouw veranderd is, bijvoorbeeld door muren, wegen, kanalen en andere door mensen gemaakt structuren. De deelnemers aan het project Beach Archaeology hopen met dit onderzoek het huidige strandlandschap af te kunnen pellen om zo het oude Romeinse landschap weer zichtbaar te maken.
Het onderzoek was ook een pilot om na te gaan of een archeologische bodemscan werkt op een strand. Dit was voor de Zeeuwse stranden nog niet eerder gedaan. Mocht de testdag een succes zijn, dan wordt een groter deel van het strand met deze methode onderzocht.
De bodemscan werd uitgevoerd door Joep Orbons, senior specialist geofysisch onderzoek van ArcheoPro uit Eijsden en was op initiatief van de Provincie Zeeland.
Uitleg over onderzoek
Op 26 april was er voor belangstellenden tussen 13.00 en 14.00 uur uitleg over de techniek van het geofysisch onderzoek. Ook zijn de eerste ruwe onderzoeksresultaten van de ochtendsessie toegelicht.
Met elektromagnetische instrumenten werd tot een diepte van 6 meter gekeken. De techniek werkt, dat is goed nieuws: er zijn patronen zichtbaar in de bodem. Deze gegevens krijgen nu een archeologische vertaling.
Beach Archaeology
Het onderzoek maakt deel uit van Beach Archaeology, een samenwerkingsproject van verschillende belanghebbende organisaties, waaronder de Provincie Zeeland, Erfgoed Zeeland, Gemeente Veere, Gemeente Noord-Beveland (Oosterschelderegio Archeologisch Samenwerkingsverband), de Walcherse Archeologische Dienst, het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen, University College Roosevelt, de Archeologische Werkgemeenschap Nederland en een verscheidenheid aan vrijwilligers. Het project is bovendien onderdeel van het European Straits-project Bridging the North Sea.
Het project wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Provincie Zeeland en de subsidieregeling Uitvoeringsagenda Faro.
Romeins Zeeland
Tweeduizend jaar geleden hoorde Zeeland bij het Romeinse Rijk. De kustlijn liep toen anders, en waar nu zee is lagen vroeger nederzettingen. Er is weinig van bekend. Maar er spoelen wel geregeld kleine resten aan op het strand. Scherven van aardewerk, stukken van dakpannen en brokstukken bouwsteen. Sommige fragmenten hebben zelfs een stempel van de Romeinse marine. Daarom wordt gedacht dat ergens aan de kust bij Vrouwenpolder een Romeins vlootstation lag. Samen vertellen de strandvondsten een stukje van het Romeinse verhaal. Met het wetenschappelijk publieksproject Beach Archaeology willen de deelnemende partijen bestaande strandvondsten inventariseren en daarnaast vondsten die nog steeds aanspoelen verzamelen en documenteren.
Meldpunt Erfgoed Zeeland
Een van de eerste initiatieven om meer bekendheid te geven aan het project was de plaatsing van een informatiebord in maart van dit jaar op het strand Oranjezon bij Vrouwenpolder. Het bord biedt informatie over de omgeving van Oranjezon in de Romeinse tijd en wat te doen wanneer men denkt een interessante vondst op het strand te hebben gedaan. Deze kan dan eenvoudig met een smartphone worden doorgegeven aan het Meldpunt Erfgoed Zeeland. Via een QR-code op het informatiebord is er voor strand(be)zoekers ook Duits- en Engelstalige informatie beschikbaar over het melden van een strandvondst.