Shape LineLineLineLineLine Generated with Avocode. Line 3Line 3Line 3
Terug Agenda
01 november t/m 30 november 2023

Reizende expositie 'Monumenten verduurzamen? Er kan meer dan je denkt'

Het verduurzamen van monumentenpanden: kan dat en wat is er mogelijk? De expositie 'Monumenten verduurzamen? Er kan meer dan je denkt' laat zien dat er ook voor gebouwd erfgoed kansen liggen om energie te besparen! Speciaal voor de Zeeuwse Klimaatweek 2023 haalt Erfgoed Zeeland in samenwerking met vier gemeenten deze reizende expositie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed naar Zeeland. Gedurende de hele maand november staat de expositie opeenvolgend, steeds voor de duur van één week, in vier monumentrijke steden: Zierikzee, Tholen, Middelburg en Hulst.

Verduurzamen is maatwerk

Het verduurzamen van monumenten en andere historische gebouwen vraagt om maatwerk. Daarbij kan er vaak meer dan gedacht, zolang de cultuurhistorische waarde van het monument gerespecteerd wordt. De expositie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) biedt informatie over wat er kan en hoe dat in zijn werk gaat, zowel in tekst, beeld als video. Denk aan mogelijkheden voor isoleren, ventileren, verwarmen en opwekken van energie. De expositie helpt monumenteigenaren de mogelijkheden voor hun specifieke monument verder te onderzoeken. Deze informatie is ook interessant voor eigenaren van oude of historische panden die geen monumentale status hebben.

Klik hier om te zoeken
Maquette van rijksmonumentale woning met diverse isolatiematerialen. Stichting ERM
Maquette van rijksmonumentale woning met diverse isolatiematerialen. Stichting ERM

Maquette van rijksmonumentale woning met diverse isolatiematerialen. Stichting ERM

Maquette isolatietoepassingen

Verduurzaming is soms een abstract begrip. De maquette - die te zien is tijdens de expositie - van stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM) maakt verduurzaming in allerlei details zichtbaar en inspireert particulieren en anderen bij het nadenken over verduurzamen. De maquette geeft een bestaande rijksmonumentale woning weer. De woning is voorzien van allerlei isolatiemaatregelen (dak-, venster, gevel- en vloer) en een uitbouw. De laagsgewijze opbouw van de toegepaste materialen is in de maquette zichtbaar gemaakt. Zo ontstaat een realistisch beeld van isolatietoepassingen in de praktijk.

Klik hier om te zoeken
Een warmtescan van een monumentenpand maakt warmtelekken zichtbaar.
Een warmtescan van een monumentenpand maakt warmtelekken zichtbaar.

Een warmtescan van een monumentenpand maakt warmtelekken zichtbaar.

Monumentenpaspoort

Het onderhouden en verduurzamen van een monumentale woning is meestal ingewikkelder en omvangrijker dan bij een gewone woning. De omstandigheden zijn immers anders. Ook al heb je misschien al wel een idee welke verbeteringen je wilt (laten) aanbrengen, je weet niet altijd welke maatregelen toegestaan zijn en welke niet. Dit maakt het lastig om zelfstandig je route naar een duurzame monumentenwoning uit te stippelen. De infozuil van Erfgoed Zeeland bij deze expositie geeft in tekst en video uitleg over het duurzaam monumentenpaspoort en de voordelen ervan voor eigenaren van woonhuismonumenten.

Wat, waar en wanneer

Monumenten verduurzamen? Er kan meer dan je denkt
Looptijd: 1 november t/m 30 november, bij 4 gemeenten in Zeeland, elk 1 week lang

Schouwen-Duiveland:
1 - 7 november, Gemeentehuis (begane grond), Laan van Sint Hilaire 2, Zierikzee, openingstijden maandag t/m vrijdag

Tholen:
9 - 15 november, Gemeentehuis (begane grond), Hof van Tholen 2, Tholen, openingstijden maandag t/m vrijdag

Middelburg:
17 - 23 november, Wandelkerk (begane grond), Onder den Toren 3, Middelburg, openingstijden: vrijdag 13.00 - 17.00 uur, zaterdag 10.00 - 16.00 uur, maandag t/m woensdag 13.00 - 17.00 uur, donderdag 10.00 - 17.00 uur

Hulst:
25 - 30 november, Den Dullaert (begane grond), Sportlaan 24, Hulst, openingstijden: maandag t/m vrijdag 8.30 - 22.00 uur, zaterdag en zondag 10.00 - 18.00 uur

Initiatiefnemers

De reizende expositie 'Monumenten verduurzamen? Er kan meer dan je denkt' is ontwikkeld door de RCE om gemeenten te ondersteunen bij het verduurzamen van de monumenten in hun gemeente. Erfgoed Zeeland heeft de expositie uitgebreid met de maquette van stichting ERM en een eigen infozuil over het duurzaam monumentenpaspoort. De samenwerking met de deelnemende gemeenten Schouwen-Duiveland, Tholen, Middelburg en Hulst is een initiatief van de Monumentenwacht van Erfgoed Zeeland.

De aanleiding om de reizende expositie van de RCE in november naar Zeeland te halen is de Zeeuwse Klimaatweek, georganiseerd door de ZB Bibliotheek van Zeeland in navolging van de Nationale Klimaatweek.

Landelijke kick-off

De Nationale Klimaatweek (NKW) is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en is dit jaar van 30 oktober t/m 5 november. De overheid vraagt hiermee aandacht voor de noodzaak van klimaatverbetering om de afgesproken klimaatdoelstellingen te behalen. Op maandagochtend 30 oktober is de digitale kick-off door minister Rob Jetten van Klimaat en Energie, samen met klimaatburgemeesters, klimaatsupporters en NKW-gemeenten. Kijk voor meer informatie over de Klimaatweek op www.nkw2023.nl.

Klimaatsupporter

Erfgoed Zeeland is Klimaatsupporter. Wij dragen graag letterlijk ons steentje bij aan een beter klimaat. Dat doen wij onder meer door bouwkundige inspecties en duurzaamheidsadvies. Voor Erfgoed Zeeland is het een uitgelezen kans om juist in de maand van de Klimaatweek met inwoners en beleidsmedewerkers in gesprek te komen over de verduurzamingsmogelijkheden voor monumenten. Onze mindset wordt steeds duurzamer. En daar is erfgoed bij gebaat. Verander jij met ons mee?

 

Foto bovenaan deze pagina: Indruk van de expositie over het verduurzamen van monumenten, opgesteld in de bibliotheek van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (foto Dirk Verwoerd).

Delen

Kan ik je verder helpen?

Ik ben Coert van Spall, monumentenwachter bij Erfgoed Zeeland. Mocht je vragen hebben, dan beantwoord ik deze graag voor je. 

Coert van Spall, monumentenwachter Mail Stuur me een mail Of bel me: +31 (0)118 670 870
Fijn dat je er bent!
Wij maken op onze website gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor analyse van deze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Bij het afspelen van video's en voor social linkbuilding naar deze website worden ook tracking cookies geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.
Wij maken op onze website gebruik van cookies. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.