Shape LineLineLineLineLine Generated with Avocode. Line 3Line 3Line 3
Terug Nieuws
31 augustus

Wij dragen ons steentje bij. Jij ook?

Ook Erfgoed Zeeland draagt haar steentje bij aan een beter klimaat! Dat doen wij onder meer door bouwkundige inspecties en energiebesparende adviezen, door slimmer energie op te wekken en klimaatbewuster te leven en werken. Onze mindset wordt steeds duurzamer en daar is erfgoed bij gebaat! Verander jij met ons mee?

Wat wij doen voor het klimaat

Wij adviseren eigenaren van monumenten. Om eigenaren van woonhuismonumenten inzicht te geven in mogelijke energiebesparende maatregelen ontwikkelden we het duurzaam monumentenpaspoort’, dat aansluit op de wensen van de eigenaar en de mogelijkheden van het pand. Energie besparen gaat hand in hand met comfortverbetering en zorgt voor een toekomstbestendig perspectief. In een uitgebreid inspectierapport, dat wij 'groen' opleveren via duurzamemonumenten.nl, brengen wij specifieke verduurzamingsmogelijkheden voor woonhuismonumenten in beeld. Door periodieke bouwkundige inspecties beschermen wij monumenten en dragen wij ons steentje bij aan het langdurig behoud van ons cultureel en monumentaal erfgoed. Ook verzorgen wij presentaties tijdens publieksevenementen en informatiebijeenkomsten.

Een warmtescan van een monumentenpand brengt het warmteverlies in beeld door middel van 'warme' en 'koude' kleuren.
Pijl naar links
  • Een warmtescan van een monumentenpand brengt het warmteverlies in beeld door middel van 'warme' en 'koude' kleuren.

    Een warmtescan van een monumentenpand brengt het warmteverlies in beeld door middel van 'warme' en 'koude' kleuren.

Pijl naar rechts

Hoe wij omgaan met energie

In onze herbestemde locatie Het Schuitvlot beheren wij voor de Provincie Zeeland het Zeeuws Archeologisch Depot. Een optimaal binnenklimaat is voor een depot van groot belang. Het materiaal bepaalt onder welke klimatologische omstandigheden de vondsten bewaard moeten worden. In een deel van deze energievraag zijn wij al zelfvoorzienend met zonnepanelen. We stimuleren elektrisch rijden voor woon-werkverkeer met een dubbele kilometervergoeding, het gebruik van OV onder werktijd wordt volledig vergoed en we zetten dienstfietsen in voor kortere reisafstanden. In koudere maanden gaan we bewust om met de thermostaat en in ons aankoopbeleid letten we op duurzaam en groen. Ook gaat steeds meer communicatie digitaal.

Impressie van de expositie 'Monumenten verduurzamen' in Wandelkerk in Middelburg in november 2023.
Pijl naar links
  • Impressie van de expositie 'Monumenten verduurzamen' in Wandelkerk in Middelburg in november 2023.

    Impressie van de expositie 'Monumenten verduurzamen' in Wandelkerk in Middelburg in november 2023.

Pijl naar rechts

Zeeuwse Klimaatweek 2023

Verduurzamingsexpositie
Speciaal voor de Zeeuwse Klimaatweek in het najaar haalde Erfgoed Zeeland de expositie Monumenten verduurzamen? Er kan meer dan je denkt naar Zeeland. Deze reizende expositie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed was gedurende de hele maand november opeenvolgend te zien in vier gemeenten: Schouwen-Duiveland, Tholen, Middelburg en Hulst.

We zien dit als een uitgelezen kans om met inwoners en beleidsmedewerkers in gesprek te komen over de verduurzamingsmogelijkheden voor monumenten. De expositie was daarom uitgebreid met een eigen infozuil over het duurzaam monumentenpaspoort, nuttig voor alle eigenaren van woonhuismonumenten. Ook was er een 'opengewerkte' maquette te zien van een rijksmonument met diverse isolatietoepassingen in de praktijk, van de stichting ERM (Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg).

Duurzaamheidsmarkt
Op dinsdag 31 oktober hield de Monumentenwacht een lezing over het verduurzamen van monumentenwoningen op de Duurzaamheidsmarkt van het Bespaarhuis in Goes.
De geplande lezing voor de gemeente Zierikzee werd uitgesteld tot woensdag 24 januari 2024.

Delen

Kan ik je verder helpen?

Ik ben Coert van Spall, monumentenwachter bij Erfgoed Zeeland. Mocht je vragen hebben, dan beantwoord ik deze graag voor je. 

Coert van Spall, monumentenwachter Mail Stuur me een mail Of bel me: +31 (0)118 670 870
Fijn dat je er bent!
Wij maken op onze website gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor analyse van deze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Bij het afspelen van video's en voor social linkbuilding naar deze website worden ook tracking cookies geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.
Wij maken op onze website gebruik van cookies. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.