Wij dragen ons steentje bij. Jij ook?
Wat wij doen voor het klimaat
Wij adviseren eigenaren van monumenten. Om eigenaren van woonhuismonumenten inzicht te geven in mogelijke energiebesparende maatregelen ontwikkelden we het duurzaam monumentenpaspoort’, dat aansluit op de wensen van de eigenaar en de mogelijkheden van het pand. Energie besparen gaat hand in hand met comfortverbetering en zorgt voor een toekomstbestendig perspectief. In een uitgebreid inspectierapport, dat wij 'groen' opleveren via duurzamemonumenten.nl, brengen wij specifieke verduurzamingsmogelijkheden voor woonhuismonumenten in beeld. Door periodieke bouwkundige inspecties beschermen wij monumenten en dragen wij ons steentje bij aan het langdurig behoud van ons cultureel en monumentaal erfgoed. Ook verzorgen wij presentaties tijdens publieksevenementen en informatiebijeenkomsten.
Hoe wij omgaan met energie
In onze herbestemde locatie Het Schuitvlot beheren wij voor de Provincie Zeeland het Zeeuws Archeologisch Depot. Een optimaal binnenklimaat is voor een depot van groot belang. Het materiaal bepaalt onder welke klimatologische omstandigheden de vondsten bewaard moeten worden. In een deel van deze energievraag zijn wij al zelfvoorzienend met zonnepanelen. We stimuleren elektrisch rijden voor woon-werkverkeer met een dubbele kilometervergoeding, het gebruik van OV onder werktijd wordt volledig vergoed en we zetten dienstfietsen in voor kortere reisafstanden. In koudere maanden gaan we bewust om met de thermostaat en in ons aankoopbeleid letten we op duurzaam en groen. Ook gaat steeds meer communicatie digitaal.
Zeeuwse Klimaatweek 2023
Verduurzamingsexpositie
Speciaal voor de Zeeuwse Klimaatweek in het najaar haalde Erfgoed Zeeland de expositie Monumenten verduurzamen? Er kan meer dan je denkt naar Zeeland. Deze reizende expositie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed was gedurende de hele maand november opeenvolgend te zien in vier gemeenten: Schouwen-Duiveland, Tholen, Middelburg en Hulst.
We zien dit als een uitgelezen kans om met inwoners en beleidsmedewerkers in gesprek te komen over de verduurzamingsmogelijkheden voor monumenten. De expositie was daarom uitgebreid met een eigen infozuil over het duurzaam monumentenpaspoort, nuttig voor alle eigenaren van woonhuismonumenten. Ook was er een 'opengewerkte' maquette te zien van een rijksmonument met diverse isolatietoepassingen in de praktijk, van de stichting ERM (Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg).
Duurzaamheidsmarkt
Op dinsdag 31 oktober hield de Monumentenwacht een lezing over het verduurzamen van monumentenwoningen op de Duurzaamheidsmarkt van het Bespaarhuis in Goes.
De geplande lezing voor de gemeente Zierikzee werd uitgesteld tot woensdag 24 januari 2024.