Shape wave Generated with Avocode. Group 3LineLineLineLineLineLine Generated with Avocode. Group 9Line 3Line 3Line 3Line 3
Informatie, advies en ondersteuning

Duurzaam monumenten-paspoort

Monumenten zijn bij uitstek al duurzaam op zich, ze gaan immers al lang mee. Maar hoe oud een pand ook is, energiebesparende aanpassingen zijn altijd mogelijk, al zullen die wel anders zijn dan bij nieuwe gebouwen. Lang niet alle maatregelen kunnen namelijk risicoloos toegepast worden op oude historische panden. Het duurzaam monumentenpaspoort geeft de eigenaar inzicht in de duurzaamheidsmaatregelen die voor zijn monument veilig en met de juiste materialen uitgevoerd kunnen worden.

Advies op maat

Het duurzaam monumentenpaspoort is door Erfgoed Zeeland ontwikkeld in het kader van het project Duurzame Monumenten Zeeland. Het is een advies op maat en geeft de stand van zaken weer plus de maatregelen die kunnen worden getroffen om het monument duurzamer te maken. Het advies maakt duidelijk waar de besparingskansen liggen, hoe deze op een verantwoorde wijze doorgevoerd kunnen worden, welke invloed dit heeft op het wooncomfort, of er een vergunning nodig is en welke mogelijkheden er zijn om de verschillende maatregelen te financieren. 

Inventarisatie en inspectie

Door middel van een vragenlijst worden eerst de wensen en ambities van de monumenteneigenaar geïnventariseerd. Daarna volgt een inspectie door ervaren en speciaal hiertoe opgeleide monumentenwachters. Ter plekke worden foto’s gemaakt en gegevens verzameld. Met warmtefoto’s worden warmtelekken opgespoord. In een oogopslag is zo te zien waar de kritieke punten van het monument zich bevinden.

Over het paspoort

In het duurzaam monumentenpaspoort is alle informatie systematisch beschreven en geordend. Er wordt ingegaan op het pand zelf, de thermografie, de energie en de technische aspecten. Ook de warmtefoto’s en andere afbeeldingen zijn opgenomen.

De kern van het paspoort zijn de aanbevelingen, dat wil zeggen de duurzaamheidsmaatregelen die op het pand van toepassing zijn. Die maatregelen variëren van betrekkelijk eenvoudig (het aanbrengen van isolerend (monumenten)glas, tochtstrippen, raamluiken en het goed inregelen van installaties), tot behoorlijk ingrijpend (dak-, gevel- en vloerisolatie). Ook toepassingsmogelijkheden van LED-verlichting, pelletkachels, lucht-warmtepompen en IR-verwarming passeren de revue.

Voor wie

Het duurzaam monumentenpaspoort is bedoeld voor eigenaren van woonhuismonumenten in een historische kern van een stad of dorp.

Aanvraag duurzaam monumentenpaspoort

Persoonlijke gegevens
Gegevens bouwwerk

Kan ik je verder helpen?

Ik ben Rogier Havermans, sectorhoofd Bedrijfsvoering en Ondersteuning bij Erfgoed Zeeland. Mocht je vragen hebben, dan beantwoord ik deze graag voor je.

Rogier Havermans, sectorhoofd Bedrijfsvoering en Ondersteuning Stuur me een mail Of bel me: +31 (0)118 670 888 / +31 (0)6 13 38 51 10