Shape wave Generated with Avocode. Group 3LineLineLineLineLineLine Generated with Avocode. Group 9Line 3Line 3Line 3Line 3
Het groene erfgoed is een bijzonder onderdeel van het Zeeuwse cultuurlandschap. Zeeland kent ongeveer 88 groene monumenten die van rijkswege zijn beschermd. Daaronder historische tuin- en parkaanleg bij historische buitenplaatsen. stadsparken, begraafplaatsen en boerenerven.

Cultuurhistorische waarde

Moestuinen en boomgaarden geven een beeld van hoe eten verbouwd werd. Uitingen van religie zijn te zien in kloostertuinen, processieparken en op begraafplaatsen. Het groen van landgoederen is verbonden aan de adel, en de wederopbouwwijk aan de staat. Historisch groen heeft tevens architectuurhistorisch en tuinbouwwaarden. Denk hierbij aan de artistieke kwaliteit van het ontwerp, het tijdsbeeld en het gebruikte plantmateriaal.

Levend erfgoed

Groen erfgoed bestaat voor een groot deel uit levend materiaal. Bomen kunnen omvallen of ziek worden waardoor een ingreep nodig is. Soms is die ingreep van dien aard dat die leidt tot grote veranderingen in het onderhoud. Een historisch onderzoek en ruimtelijke analyse is dan noodzakelijk, zodat veranderingen in lijn met de historische aanleg plaatsvinden. Ook de samenhang met eventuele bebouwing en de omgeving is belangrijk.

Wat kunnen we voor je betekenen?

Voor de instandhouding van groen erfgoed zijn gespecialiseerde professionele onderzoekers en planvormers actief. Zij hebben zich verenigd in de Vakgroep Groen Erfgoed. Ben je eigenaar van groen erfgoed, dan kun je gebruik maken van verschillende subsidiemogelijkheden. Erfgoed Zeeland wijst je de weg.

Kan ik je verder helpen?

Ik ben Martijn van Poecke, sectorhoofd Erfgoed en Ruimte bij Erfgoed Zeeland. Mocht je vragen hebben, dan beantwoord ik deze graag voor je.

Martijn van Poecke, sectorhoofd Erfgoed en Ruimte Stuur me een mail Of bel me: +31 (0)118 670 881 / +31 (0)6 25 72 65 41