Groen erfgoed
Cultuurhistorische waarde
Moestuinen en boomgaarden geven een beeld van hoe eten verbouwd werd. Uitingen van religie zijn te zien in kloostertuinen, processieparken en op begraafplaatsen. Het groen van landgoederen is verbonden aan de adel, en de wederopbouwwijk aan de staat. Historisch groen heeft tevens architectuurhistorisch en tuinbouwwaarden. Denk hierbij aan de artistieke kwaliteit van het ontwerp, het tijdsbeeld en het gebruikte plantmateriaal.
Levend erfgoed
Groen erfgoed bestaat voor een groot deel uit levend materiaal. Bomen kunnen omvallen of ziek worden waardoor een ingreep nodig is. Soms is die ingreep van dien aard dat die leidt tot grote veranderingen in het onderhoud. Een historisch onderzoek en ruimtelijke analyse is dan noodzakelijk, zodat veranderingen in lijn met de historische aanleg plaatsvinden. Ook de samenhang met eventuele bebouwing en de omgeving is belangrijk.
Wat kunnen we voor je betekenen?
Voor de instandhouding van groen erfgoed zijn gespecialiseerde professionele onderzoekers en planvormers actief. Zij hebben zich verenigd in de Vakgroep Groen Erfgoed. Ben je eigenaar van groen erfgoed, dan kun je gebruik maken van verschillende subsidiemogelijkheden. Erfgoed Zeeland wijst je de weg.