Shape LineLineLineLineLine Generated with Avocode. Line 3Line 3Line 3
Terug Nieuws
20 mei

Houten palen uit Oud-Rilland

Medewerkers van Erfgoed Zeeland, in samenwerking met de AWN, hebben een groot aantal houten palen en resten van bomen gewassen op het achterplein van het Schuitvlot. De houten resten waren afkomstig van een onduidelijke structuur op de slikken bij Rilland en hebben waarschijnlijk behoord tot het in 1530 en 1532 verdronken dorp Oud-Rilland.

Opgegraven

De houten structuur was al meer dan tien jaar geleden aangetroffen, maar er vond de laatste tijd veel erosie plaats en daarmee spoelden de resten steeds verder bloot. Omdat de palen in een werkgebied voor een geplande strekdam bevonden, zouden ze in de loop van 2019 worden weggegraven. Daarom is de keus gemaakt de houten structuur op te graven.

Geborgen

Tijdens de opgraving, die in februari 2019 is gestart, heeft Erfgoed Zeeland de bloot gespoelde palen verder vrij gelegd, ingemeten en geborgen. Het waren rechthoekige en ronde palen, waarvan sommige waren aangepunt. Sommige palen vertonen ook sporen van bewerking. Aan de west- en zuidzijde van de structuur staken enkele palen door hun grote lengte echter zo ver in de taaie klei dat deze niet volledig konden worden geborgen. De palen lagen schuin, bijna horizontaal, op de slikken, de meeste in zuidelijke of zuidwestelijke richting.

Langs de oostzijde van de structuurresten bevond zich een laag met resten van riet, twijgen en takken. Bij een aantal palen werd geconstateerd dat deze onder dan wel boven de laag met riet- en houtresten lagen. Alle houtresten worden onderzocht bij het onderzoeks- en adviesbureau BIAX-Consult in Zaandam. Een aantal houtmonsters wordt gedateerd met de C14-methode.

Uitkomst onderzoek

Opmerkelijk is dat er uit de structuur geen vondsten kwamen. Daarmee lijkt de eerste interpretatie van de structuur als een gebouw aan het wankelen te zijn gebracht. Er wordt nu eerder gedacht aan een dam of bruggetje over een brede sloot. De uitkomsten van het houtonderzoek en de dateringen van het hout werpen mogelijk meer licht op de functie van de structuur.

Delen

Kan ik je verder helpen?

Ik ben Hans Jongepier, adviseur archeologie bij Erfgoed Zeeland. Mocht je vragen hebben, dan beantwoord ik deze graag voor je.

Hans Jongepier, adviseur archeologie Mail Stuur me een mail Of bel me: +31 (0)118 670 878 / +31 (0)6 22 03 28 15

Misschien ook interessant voor jou

Fijn dat je er bent!
Wij maken op onze website gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor analyse van deze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Bij het afspelen van video's en voor social linkbuilding naar deze website worden ook tracking cookies geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.
Wij maken op onze website gebruik van cookies. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.