Shape LineLineLineLineLine Generated with Avocode. Line 3Line 3Line 3
Terug Nieuws
28 september

Eerste kerkenvisie voor gemeente opgeleverd!

De helft van de kerken op Schouwen-Duiveland dreigt binnen afzienbare tijd leeg te komen, als er geen actie wordt ondernomen. Dat is een van de alarmerende conclusies van de eerste kerkenvisie die is geschreven door Erfgoed Zeeland en COUP Urban Producers en woensdag 28 september 2022 door projectleider Jan van de Voorde van Erfgoed Zeeland werd aangeboden aan wethouder Jacqueline van Burg van de gemeente.

Kerkenvisie Schouwen-Duiveland

De eerste kerkenvisie van een lange reeks is opgeleverd! Schouwen-Duiveland bijt het spits af als eerste van de dertien gemeenten. In de kerkenvisie Schouwen-Duiveland zijn de 48 kerkgebouwen (zijnde als kerk gebouwd) opgenomen. Hiervan zijn er 37 nog in religieus gebruik, maar dit aantal gaat snel veranderen, blijkt uit de vertrouwelijke gesprekken die met alle kerkbesturen zijn gevoerd. Veel kerken hebben te maken met een teruglopend aantal kerkgangers en daardoor ook teruglopende inkomsten. Hierdoor is de instandhouding van de gebouwen geen vanzelfsprekendheid meer en op termijn dreigt er voor een groot aantal sluiting, wat in het ergste geval ook tot sloop kan leiden.

Van grote waarde

Maar veel van de kerkgebouwen zijn van grote culturele, historische, toeristische en maatschappelijke waarde en worden gewaardeerd door zowel bewoners als bezoekers. Mensen zijn er gedoopt, getrouwd of hebben er afscheid genomen van geliefden. Hoewel verschillende kerken de status hebben van rijksmonument en dus niet gesloopt mogen worden, is ook hier het voortbestaan niet altijd zeker. Dat geldt al helemaal voor kerken zonder enige status, maar die wel een monumentenstatus zouden verdienen.

Toekomstbestendig

Het is belangrijk de kerkgebouwen toekomstbestendig te maken. Naast de maatschappelijke functie spelen hierbij ook onderwerpen als exploitatie, onderhoud en duurzaamheid een rol. De instandhouding van ons religieuze erfgoed is immers een gezamenlijke opgave. In de kerkenvisie zijn aanbevelingen opgenomen hoe de gemeente het beste om kan gaan met de vele uitdagingen die er liggen. Bijvoorbeeld hoe eigenaren van kerkgebouwen gefaciliteerd kunnen worden om een neven- of herbestemming mogelijk te maken. Maar in alle gevallen erop gericht om de kracht van dit bijzondere erfgoed voor de toekomst te behouden. Zie voor het document kerkenvisie het nieuwsbericht op onze pagina kerkenvisie Schouwen-Duiveland.

Delen

Fijn dat je er bent!
Wij maken op onze website gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor analyse van deze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Bij het afspelen van video's en voor social linkbuilding naar deze website worden ook tracking cookies geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.
Wij maken op onze website gebruik van cookies. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.