Shape LineLineLineLineLine Generated with Avocode. Line 3Line 3Line 3
Terug Nieuws
17 februari

Monumentenwacht Erfgoed Zeeland luidt 50-jarig jubileum spectaculair in!

Het is dit jaar 50 jaar geleden dat de Monumentenwacht is gestart met inspecteren, adviseren en herstellen van ons Nederlands erfgoed. Ter ere van dit jubileum organiseert MonumentenwachtNL een spectaculaire persaftrap in alle 12 provinciën. Op donderdag 23 februari 2023, om klokslag 10 uur 's ochtends, onthulden monumentenwachters indrukwekkende geveldoeken aan markante, monumentale gebouwen. Dit gebeurde in sommige gevallen zelfs abseilend, vanaf grote hoogte. Erfgoed Zeeland organiseerde deze spectaculaire aftrap aan de Grote Markt in Goes, in het bijzijn van cultuurgedeputeerde Anita Pijpelink en cultuurwethouder Martijn Vermeulen van Goes.

Opening monumentenjaar

Op 23 februari openden Anita Pijpelink en Martijn Vermeulen het nieuwe monumentenjaar samen met de Monumentenwacht van Erfgoed Zeeland. Deze rolde om precies 10.00 uur een grote banner uit vanaf het oude monumentale Stadhuis aan de Grote Markt in Goes. Voor die locatie was niet zomaar gekozen. In 1976 kreeg Zeeland haar eigen provinciale Monumentenwacht en het eerste pand dat geïnspecteerd werd, was Grote Markt 74.

Cultuurgedeputeerde Anita Pijpelink geeft op een fluitje het startsein voor het uitrollen van de banner, met naast haar teamleider Monumentenwacht Wim Jakobsen. 1/4
Cultuurwethouder Martijn Vermeulen, voorzitter raad van toezicht Kees-Jan Dosker en monumentenwachter Leon Leendertse volgen het uitrollen van de banner. 2/4
Monumentenwachter Coert van Spall rolt abseilend aan de gevel van het oude stadhuis aan de Grote Markt de banner uit. 3/4
Monumentenwachters rollen de feestelijke banner '50 jaar Monumentenwacht in Nederland 1973-2023' uit aan de gevel van het stadhuis in Goes. 4/4
Pijl naar links
 • Cultuurgedeputeerde Anita Pijpelink geeft op een fluitje het startsein voor het uitrollen van de banner, met naast haar teamleider Monumentenwacht Wim Jakobsen.

  Cultuurgedeputeerde Anita Pijpelink geeft op een fluitje het startsein voor het uitrollen van de banner, met naast haar teamleider Monumentenwacht Wim Jakobsen.

 • Cultuurwethouder Martijn Vermeulen, voorzitter raad van toezicht Kees-Jan Dosker en monumentenwachter Leon Leendertse volgen het uitrollen van de banner.

  Cultuurwethouder Martijn Vermeulen, voorzitter raad van toezicht Kees-Jan Dosker en monumentenwachter Leon Leendertse volgen het uitrollen van de banner.

 • Monumentenwachter Coert van Spall rolt abseilend aan de gevel van het oude stadhuis aan de Grote Markt de banner uit.

  Monumentenwachter Coert van Spall rolt abseilend aan de gevel van het oude stadhuis aan de Grote Markt de banner uit.

 • Monumentenwachters rollen de feestelijke banner '50 jaar Monumentenwacht in Nederland 1973-2023' uit aan de gevel van het stadhuis in Goes.

  Monumentenwachters rollen de feestelijke banner '50 jaar Monumentenwacht in Nederland 1973-2023' uit aan de gevel van het stadhuis in Goes.

Pijl naar rechts

Toekomstgerichte aanpak

De Monumentenwacht staat na 50 jaar niet stil: er komen nieuwe monumenten, abonnees en nieuwe inspectie-instrumenten bij. Denk aan het inzetten van drones, warmtebeeldcamera’s en endoscopen. Bovendien inspecteert de Monumentenwacht sinds een aantal jaar niet alleen historische gebouwen, maar ook ander cultureel erfgoed zoals archeologische en groene monumenten. De basis blijft echter hetzelfde: monumenteneigenaren ondersteunen bij de duurzame instandhouding van ons cultureel erfgoed, ook voor toekomstige generaties.

“De monumentenwachter kijkt waar niemand komt”

Delen

We helpen je graag verder

Het team Monumentenwacht van Erfgoed Zeeland bestaat uit deskundige en goed opgeleide monumentenwachters en adviseurs. Wij koppelen ervaring aan nieuwe inzichten en brengen specifieke kennis in. Afhankelijk van de vraag zal een van ons je verder helpen.

Wim Jakobsen, teamleider Monumentenwacht Mail Stuur me een mail Of bel me: +31 (0)118 670 610
Fijn dat je er bent!
Wij maken op onze website gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor analyse van deze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Bij het afspelen van video's en voor social linkbuilding naar deze website worden ook tracking cookies geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.
Wij maken op onze website gebruik van cookies. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.