Shape LineLineLineLineLine Generated with Avocode. Line 3Line 3Line 3
Terug Agenda
10 september

Een energiezuiniger monument? De Monumentenwacht helpt je graag op weg!

In het weekend van 10 en 11 september vindt de 36e editie van de Open Monumentendag (OMD) plaats met als thema duurzaamheid. Een toepasselijk thema, want verduurzamen draagt immers bij aan het springlevend houden van monumenten. Tijdens de OMD krijg je de kans om binnen te kijken bij verschillende monumenten. Veel eigenaren en beheerders in Zeeland doen weer mee. Het gebouw van Erfgoed Zeeland blijft ditmaal dicht: onze Monumentenwacht trekt er namelijk zelf op uit! Op zaterdag 10 september is zij met een inspectiebus te vinden in Middelburg, Brouwershaven en Zierikzee. Ze vertellen je daar graag van alles over het verduurzamen van woonhuismonumenten en het duurzaam monumentenpaspoort. In Middelburg kan er in de ochtend ook deelgenomen worden aan een workshop Urban Sketching.

Verantwoord verduurzamen

Ben jij eigenaar van een woonhuismonument of woning van cultuurhistorische waarde? Dan weet je dat het onderhoud daarvan ingewikkelder en omvangrijker is dan bij een gewone woning. En bij het verduurzamen van je pand heb je ook met andere omstandigheden te maken: monumentale waarden die niet mogen worden aangetast, materiaalkeuze, maatregelen die geen schade op termijn mogen veroorzaken, vergunningen, subsidies enzovoort. Dit maakt het lastig om zelfstandig je route naar een duurzame monumentenwoning uit te stippelen. Onze monumentenwachters helpen je op Open Monumentendag zaterdag 10 september graag op weg!

Workshop Urban Sketching

In de ochtend staat er, alleen in Middelburg, een leuke workshop gepland voor alle leeftijden. Urban Sketching is het schetsen van de omgeving op een locatie. De historische omgeving van het Koorkerkplein, waar op zaterdag 10 september de Monumentenwacht te vinden is met bus en infostand, leent zich daar natuurlijk prima voor. Hartje centrum, uitzicht op de Lange Jan, omgeven door oude winkelpandjes!

De workshop wordt tussen 11.00 en 13.00 uur vier keer gegeven door JuttiFrutti, creatief vermaak op locatie. Eigenaresse van de opvallende blauwe caravan is Judith, zij verzorgt ook de workshop. Iedereen kan aan de workshop deelnemen, van jong tot oud, en leren hoe je een eigen urban sketching-ansichtkaart kan maken. Voor de allerkleinsten ligt er een vrolijke kleurplaat klaar. 

Deelname aan de workshop is gratis. Vooraf opgeven bij Erfgoed Zeeland is niet nodig; je kunt ter plaatse intekenen voor de volgende ronde. Er kunnen maximaal 15 personen per keer meedoen.

Waar en wanneer

Datum: zaterdag 10 september 2022, Monumentenwacht op Open Monumentendag
Locatie 1: Middelburg, 10.00-16.00 uur, Koorkerkplein, nabij Lange Jan, met gratis workshop Urban Sketching tussen 11.00-13.00 uur, vier rondes, 15 personen per keer
Locatie 2: Brouwershaven, 10.00-13.00 uur, Haven Noordzijde 24, uitleg over het pand en de genomen maatregelen, wat is er al gebeurd, wat zijn de vragen en problemen?
Locatie 3: Zierikzee, 14.00-17.00 uur, Kraanplein, uitleg over verduurzaming, het duurzaam monumentenpaspoort & inspecties aan monumenten, voorbeelden en vraag en antwoord

Open Monumentendag in Zeeland

In Zeeland hebben de lokale Open Monumentendag-comités weer met actieve en enthousiaste inzet gezorgd voor een ruim en gevarieerd aanbod aan opengestelde monumenten.
Er zijn ook diverse activiteiten te doen op Open Monumentendag. Kijk op de website van de landelijke stichting en raadpleeg de huis-aan-huisbladen voor de lokale programma's.

Openstelling depot en bunker

Tijdens deze Open Monumentendag is het gebouw van Erfgoed Zeeland gesloten. De twee grote publiekstrekkers, het Zeeuws Archeologisch Depot en de ondergrondse bunker met BB-commandopost, zijn dit jaar op een andere momenten opengesteld. Het archeologisch depot was in juni geopend tijdens de Nationale Archeologiedagen.

De bunker is in het weekend van 22 en 23 oktober 2022 te bezichtigen. Het Koude Oorlog Weekend belooft een interessante en volle dag te worden, het programma is inmiddels rond! Klik op onderstaande link voor meer informatie.

Delen

We helpen je graag verder

Het team Monumentenwacht van Erfgoed Zeeland bestaat uit deskundige en goed opgeleide monumentenwachters en adviseurs. Wij koppelen ervaring aan nieuwe inzichten en brengen specifieke kennis in. Afhankelijk van de vraag zal een van ons je verder helpen.

Wim Jakobsen, teamleider Monumentenwacht Mail Stuur me een mail Of bel me: +31 (0)118 670 610
Fijn dat je er bent!
Wij maken op onze website gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor analyse van deze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Bij het afspelen van video's en voor social linkbuilding naar deze website worden ook tracking cookies geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.
Wij maken op onze website gebruik van cookies. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.