Shape wave Generated with Avocode. Group 3LineLineLineLineLineLine Generated with Avocode. Group 9Line 3Line 3Line 3Line 3
Onder volkscultuur verstaan we alle collectieve uitingen van het gewone leven, gebruiken en gewoonten, feesten, rituelen, alledaagse dingen, bijzondere kennis of vaardigheden, normen en waarden. Volkscultuur is het dagelijks leven, van iedereen, toen en nu. Volkscultuur staat voor een dynamisch proces waarbij tradities steeds opnieuw beleefd worden. Deze tradities maken Zeeland levendig en kleurrijk. Denk bijvoorbeeld aan het ringrijden, het krulbollen en het straôrijden.

Immaterieel erfgoed

De tradities die tot op de dag van vandaag zijn overgeleverd vormen samen ons immaterieel erfgoed. UNESCO wil wereldwijd dit kwetsbare erfgoed beschermen. Sinds 2012 heeft Nederland de  Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed, bedoeld om beoefenaars van immaterieel erfgoed te helpen hun immaterieel erfgoed levend te houden en door te geven aan een nieuwe generatie. Daarnaast is er het Netwerk Immaterieel Erfgoed, waarvoor betrokkenen en beoefenaars van immaterieel erfgoed zich kunnen aanmelden. Meer informatie hierover vind je op de website van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland.

Wat kunnen we voor je betekenen?

Wij stimuleren, ondersteunen en coördineren projecten op het terrein van de volkscultuur in Zeeland en zorgen voor afstemming, samenhang en samenwerking. Als erfgoedorganisatie, vereniging, school of als particuliere erfgoedliefhebber kun je bij ons terecht voor vragen over de Zeeuwse volkscultuur.

Samen beschermen, benutten en beleven van erfgoed

Erfgoed Zeeland werkt graag samen met erfgoedorganisaties die zich bezighouden met (aspecten van) volkscultuur. We delen met hen informatie en initiëren activiteiten. Zo houden we de Zeeuwse volkscultuur gezamenlijk levendig en hedendaags.

Misschien ook interessant voor jou

Kan ik je verder helpen?

Ik ben Jeanine Dekker, adviseur volkscultuur bij Erfgoed Zeeland. Mocht je vragen hebben, dan beantwoord ik deze graag voor je.

Jeanine Dekker, adviseur volkscultuur / redacteur Zeeuwse Ankers Stuur me een mail Of bel me: +31 (0)118 670 617