Shape LineLineLineLineLine Generated with Avocode. Line 3Line 3Line 3
Terug Nieuws
01 januari

Q&A | lezingen ZAAD 2021

Op deze pagina publiceren we de ontvangen kijkersvragen en de antwoorden van de sprekers van de 21e Zeeuwse Amateurarcheologen Dag op 19 maart 2021. De vijf lezingen zijn nog via ons YouTube-kanaal te bekijken. Ga daarvoor onderaan deze pagina naar 'Bekijk ook deze informatie' en klik op de link 'ZAAD 2021 | lezingen en live-uitzending terugkijken'.

Zoeken naar Zeeuws zout. Zoutproductie in een noordelijke uithoek van het Romeinse Rijk

spreker: Michiel Dekoninck MA - Universiteit Gent

Het was een interessante lezing. Maar hoe zit het dan met het zogenaamde moeren of moerneringen. Ik heb altijd begrepen dat men ook zout won uit veen dat men verbrandde. Je krijgt dan uiteindelijk van die hobbelige terreinen, omdat alle veen niet precies afgestoken werd. In enkele gebieden in de Poel bij Nisse kun je dit nog zien in het landschap. Dit was toch ook zoutwinning? In welke tijd speelde zich dat dan af?

Er bestaan verschillende manieren om een pekel te produceren. De voornaamste technieken zijn: het natuurlijk indampen van zeewater, het wassen van zouthoudend sediment, het verbranden van zoutminnende planten en het verbranden van verzilt veen.  Veen dat gedurende een bepaalde periode is overspoelt door de zee heeft een bepaalde concentratie zouten opgenomen. Bij het verbranden van veen kristalliseren deze zouten uit in de as. Door deze as te gaan wassen met zeewater lossen de zouten in de as op waardoor het zeewater rijker wordt aan zout en dus een pekel vormt. Deze pekel werd daarna uitgekookt om zout te produceren. Pekel en zout kan dus zeker geproduceerd worden door het drogen en verbranden van veen, maar deze techniek is vooralsnog enkel aantoonbaar voor de middeleeuwse zoutproductie in Zeeland. Het is nog onduidelijk of veen in Zeeland in de Romeinse periode ook werd gebruikt om een pekel te produceren.

De term moernering zelf slaat dan weer op het winnen/ontginnen van zout veen ten behoeve van de zoutproductie.

Deze techniek is vooralsnog enkel aantoonbaar voor middeleeuwse zoutproductie in Zeeland.

Fijn dat je er bent!
Wij maken op onze website gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor analyse van deze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Bij het afspelen van video's en voor social linkbuilding naar deze website worden ook tracking cookies geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.
Wij maken op onze website gebruik van cookies. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.