Shape wave Generated with Avocode. Group 3LineLineLineLineLineLine Generated with Avocode. Group 9Line 3Line 3Line 3Line 3
Nieuws
21 oktober

Informatieavonden eigenaren rijksmonumenten

Erfgoed Zeeland heeft voor de eigenaren van rijksmonumenten in de gemeenten Vlissingen (21-10-2019), Goes (26-03-2019) en Schouwen-Duiveland (14-03-2019) informatieavonden verzorgd om hen bij te praten over de gewijzigde regelgeving.

Nieuwe subsidieregeling

De fiscale aftrek heeft immers vanaf 01-01-2019 plaats gemaakt voor een nieuwe subsidieregeling voor rijksmonumenten met een woonfunctie. Daarnaast bleek uit een analyse over de afgelopen 6 jaar dat er in de provincie Zeeland veel subsidiegelden niet benut werden, soms zelfs tot 80 procent! Kortom, reden genoeg om de eigenaren te informeren en te stimuleren gebruik te maken van de bestaande en nieuwe subsidiemogelijkheden. Naast Erfgoed Zeeland (met het algemene verhaal over de regelingen) was ook het Nationaal Restauratiefonds vertegenwoordigd met een presentatie over (aanvullende) financiële producten en de Monumentenwacht – onderdeel van Erfgoed Zeeland – over het belang van planmatig onderhoud en de diensten die zij aanbiedt. Ook het verduurzamen van rijksmonumenten aan de hand van een Monumentenpaspoort kwam daarbij aan de orde.

Succesvolle informatieavonden

Alle avonden werden goed bezocht. In Schouwen-Duiveland, met ruim 800 rijksmonumenten behorende tot de tien grootste monumentengemeenten van het land, waren circa 150 eigenaren aanwezig. In Goes, met beduidend minder monumenten, bezochten ook nog altijd zo’n 50 eigenaren de bijeenkomst. Ook in Vlissingen waren ongeveer 70 eigenaren aanwezig op de informatieavond. De gemeenten waren bereid om in gesprek te treden met de eigenaren die verantwoordelijk zijn voor het behoud van de monumenten. De notie dat er tot op heden zo veel subsidiegeld op de plank is blijven liggen, is daarbij een extra aansporing om deze voorlichting in de toekomst te gaan herhalen.

Nieuwe informatieavonden

Erfgoed Zeeland kan ook voor de overige Zeeuwse gemeenten of organisaties een dergelijke avond met het Nationaal Restauratiefonds en de Monumentenwacht verzorgen. Neem daarvoor contact met onderstaande adviseur op om de mogelijkheden te bespreken.

Kan ik je verder helpen?

Ik ben Martijn van Poecke, sectorhoofd Erfgoed en Ruimte bij Erfgoed Zeeland. Mocht je vragen hebben, dan beantwoord ik deze graag voor je.

Martijn van Poecke, sectorhoofd Erfgoed en Ruimte Stuur me een mail Of bel me: +31 (0)118 670 881 / +31 (0)6 25 72 65 41