Informatieavonden eigenaren woonhuis rijksmonumenten
Nieuwe subsidieregeling
De fiscale aftrek heeft immers vanaf 1 januari 2019 plaats gemaakt voor een nieuwe subsidieregeling voor rijksmonumenten met een woonfunctie. Daarnaast bleek uit een analyse over de afgelopen zes jaar dat er in de provincie Zeeland veel subsidiegelden voor niet-woonhuismonumenten niet benut werden, soms zelfs tot 80 procent! Kortom, reden genoeg om de eigenaren te informeren en te stimuleren gebruik te maken van bestaande en nieuwe subsidiemogelijkheden. Medewerkers van Erfgoed Zeeland verzorgen presentaties over de subsidiemogelijkheden, over de Monumentenwacht en het duurzame monumentenpaspoort en laten zien welke websites interessante informatie bevatten.
Succesvolle informatieavonden
Alle avonden worden erg goed bezocht. In Schouwen-Duiveland, met ruim 800 rijksmonumenten behorende tot de tien grootste monumentengemeenten van het land, waren in 2019 circa 150 eigenaren aanwezig en op 17 februari 2020 nog eens 100 eigenaren. In Goes, met beduidend minder rijksmonumenten, bezochten ook nog altijd zo’n 50 eigenaren de bijeenkomst. Ook in Vlissingen waren ongeveer 70 eigenaren aanwezig op de informatieavond. De gemeenten waren bereid om in gesprek te treden met de eigenaren die verantwoordelijk zijn voor het behoud van de monumenten. De notie dat er tot op heden zo veel subsidiegeld op de plank is blijven liggen, is daarbij een extra aansporing om deze voorlichting te blijven geven.
Nieuwe informatieavonden
Erfgoed Zeeland kan ook voor de overige Zeeuwse gemeenten of organisaties een dergelijke avond, eventueel met het Nationaal Restauratiefonds en de Monumentenwacht, verzorgen. Neem daarvoor contact met onderstaande adviseur op om de mogelijkheden te bespreken.