Shape LineLineLineLineLine Generated with Avocode. Line 3Line 3Line 3
Terug Nieuws
18 februari

Informatieavonden eigenaren woonhuis rijksmonumenten

Erfgoed Zeeland heeft in 2019 drie informatieavonden voor de eigenaren van rijksmonumenten verzorgd om hen bij te praten over de nieuwe subsidieregeling voor rijksmonumenten met een woonfunctie. Ook in 2020 worden er op verzoek van een aantal Zeeuwse gemeenten weer informatieavonden verzorgd.

Nieuwe subsidieregeling

De fiscale aftrek heeft immers vanaf 1 januari 2019 plaats gemaakt voor een nieuwe subsidieregeling voor rijksmonumenten met een woonfunctie. Daarnaast bleek uit een analyse over de afgelopen zes jaar dat er in de provincie Zeeland veel subsidiegelden voor niet-woonhuismonumenten niet benut werden, soms zelfs tot 80 procent! Kortom, reden genoeg om de eigenaren te informeren en te stimuleren gebruik te maken van bestaande en nieuwe subsidiemogelijkheden. Medewerkers van Erfgoed Zeeland verzorgen presentaties over de subsidiemogelijkheden, over de Monumentenwacht en het duurzame monumentenpaspoort en laten zien welke websites interessante informatie bevatten.

Succesvolle informatieavonden

Alle avonden worden erg goed bezocht. In Schouwen-Duiveland, met ruim 800 rijksmonumenten behorende tot de tien grootste monumentengemeenten van het land, waren in 2019 circa 150 eigenaren aanwezig en op 17 februari 2020 nog eens 100 eigenaren. In Goes, met beduidend minder rijksmonumenten, bezochten ook nog altijd zo’n 50 eigenaren de bijeenkomst. Ook in Vlissingen waren ongeveer 70 eigenaren aanwezig op de informatieavond. De gemeenten waren bereid om in gesprek te treden met de eigenaren die verantwoordelijk zijn voor het behoud van de monumenten. De notie dat er tot op heden zo veel subsidiegeld op de plank is blijven liggen, is daarbij een extra aansporing om deze voorlichting te blijven geven.

Nieuwe informatieavonden

Erfgoed Zeeland kan ook voor de overige Zeeuwse gemeenten of organisaties een dergelijke avond, eventueel met het Nationaal Restauratiefonds en de Monumentenwacht, verzorgen. Neem daarvoor contact met onderstaande adviseur op om de mogelijkheden te bespreken.

Kan ik je verder helpen?

Ik ben Martijn van Poecke, sectorhoofd Erfgoed en Ruimte bij Erfgoed Zeeland. Mocht je vragen hebben, dan beantwoord ik deze graag voor je.

Martijn van Poecke, sectorhoofd Erfgoed en Ruimte Mail Stuur me een mail Of bel me: +31 (0)118 670 881 / +31 (0)6 25 72 65 41
Fijn dat je er bent!
Wij maken op onze website gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor analyse van deze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Bij het afspelen van video's en voor social linkbuilding naar deze website worden ook tracking cookies geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.
Wij maken op onze website gebruik van cookies. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.